ENGELİLER İÇİN SAĞLANAN MADDİ VE SOSYAL YARDIMLAR
Aşağıdaki bilgiler Temmuz 2018 tarihiyle güncel ve geçerlidir.
Engellilere Verilen Maaşlar ve Düzenli Yardımlar
Engelli kişilere maddi olarak sağlanan olanakları genel olarak 3 başlık altında toplamak mümkündür. Buna göre;
A) Engelli Aylığı (2022 Aylığı) Bağlanması:
2022 maaşı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı(SYDV) tarafından en az %40 ve üzeri engel oranı bulunan, kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hiçbirine tabi olmayan ve muhtaçlığı ilgili SYDV'ler tarafından belgelenen 18 yaşından büyük engellilere ya da 18 yaşından küçük engelli yakını bulunanlara verilen maddi bir haktır. Bu koşulları taşıyanlar bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yaparak 2022 sayılı yasa gereğince aylık bağlanmasını talep edebilirler. Başvuru sonrası gelir kriterleri değerlendirilir. Hanenin toplam gelirini(menkul-gayrimenkul), hanede ikamet eden kişi sayısına bölündüğünde net asgari ücretin üçte birini geçmemesine dikkat edilir. 2022 engelli maaşları aylık olarak verilmektedir. 2022 aylığında engelliler için engel oranına göre 2 kademe söz konusudur: %40 ila %69 arasında engel oranına sahip engelli maaşı ve %70 ve üzeri engel oranına sahip engelli maaşı. %70 ve üzeri engel oranına sahip engelliler %40 – %69 engel oranına sahip engellilere oranla daha yüksek aylık almaktadırlar.
Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananlar, isteğe bağlı prim ödeyenler, tarım sigortalısı ile birlikte kuruma prim ödeyenler engelli aylığı alamamaktadır.
B) Muhtaç Aylığı Bağlanması:
27.09.2008 tarihli ve 27010 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Vakıflar Yönetmeliği" hükümleri gereğince muhtaç aylığı bağlanabilmektedir. Muhtaçlık aylığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından annesi ya da babası olmayan 18 yaş altı muhtaç çocuklar ile %40 ve üzeri engelli olan muhtaçlara;
1. Sosyal güvencesi olmaması,
2. Herhangi bir gelir veya aylığı bulunmaması (Evde bakım ücreti veya 2022 sayılı kanundan aylık alanlar da başvuramazlar.)
3. Mahkeme kararı veya kanunla bakım altına alınmamış olması,
4. Gelir getirici taşınır ve taşınmaz malı mevcut olmaması veya olup da bunlardan elde edeceği aylık ortalama gelirinin bu yönetmelikle belirlenen muhtaç aylığı miktarını geçmemesi şartı ile bağlanabilir.
C) Evde Bakım Ücreti Verilmesi: Evde Bakım AYLIĞI
Evde bakım aylığı Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı tarafından %50 ve üzerinde engel oranı olup engelli sağlık kurulu raporunda "Ağır Engelli" ibaresi bulunan ve başka bir birey olmadan kendi bakımını üstlenemeyecek engelliler için engellinin bakımını üstlenen kişilere nakit olarak verilen bir destektir. .
Sosyal güvencesi olsun veya olmasın, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olan bakıma muhtaç engellilere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgâhlarında bakım hizmeti verilmesi devletçe sağlanmaktadır.
Ölen Anne ve Babalarının SGK Güvencesinden Yararlananlar İçin;
Böyle bir durumda malullük oranı önemli olmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 34. maddesi uyarınca;
1. Anne veya babaları ölmüş, %60 ve üzeri oranında malul olduğu anlaşılan çocuklara, ölen anne veya babasının 5510 sayılı kanun uyarınca hesaplanan aylığının %25'i oranında aylık bağlanmaktadır. Bu madde kapsamında yer alan çocuklar bu aylıktan ömür boyu yararlanabilmektedir. Bu aylıktan yararlanmak isteyenlerin %60 oranının üzerinde malul olması, 2022 maaşı almıyor olması ve sigortalı olarak çalışmaması gerekmektedir.
2. %60 oranının altında malul olan çocuklarda
Bu durumda 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış erkek çocuklarına %25, yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının, her birine aylığın %25'i oranında aylık bağlanmaktadır.
Özel Gereksinimli İçin Vergi İndirimleri ve Muafiyetleri
1.Gelir Vergisinde Engelli İndirimi
Engelli indirimi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından gelir vergisine tabi ücretli çalışan ya da serbest meslek kazancı elde eden engelliler ile ailesinde ücretli çalışan ya da serbest meslek kazancı elden eden bakmakla yükümlü olduğu engelli bulunan engelli yakınlarına ve ayrıca basit usulde vergilendirilen engellilere sağlanan, engellinin engel oranına göre aylık belli bir miktar paranın gelir vergisinin matrahından düşürülmesi şeklinde uygulanan dolaylı bir maddi kazançtır. Vergi indirimi ile engelliler ve engelli yakınları normal şartlarda ödemesi gerekenden daha az gelir vergisi öderler. Bu, ücretlilerde brüt maaştan daha az kesinti yapılarak net maaşın daha yüksek olmasını sağlarken serbest meslek kazancı elde edenlerde yıllık olarak verilen gelir vergisi miktarının daha düşük verilmesini sağlar.
2. ÖTV Muafiyeti
§ Araç Alımında ÖTV Muafiyeti
ÖTV'siz araç alımı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından satın alacağı araca engele uygun ek donanım yaptıracak malul ve engelliler ya da %90 ve üzeri herhangi engeli bulunan malul ve engelliler için 0 km araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi'nin ödenmemesi şeklinde uygulanan bir vergi muafiyetidir. Engelliler için uygulanan ÖTV muafiyeti 5 yılda bir engellinin aracı ilk satın alışında uygulanır. Yani engelli vatandaşlar 5 yılda bir olacak şekilde yeni bir ÖTV'siz araç alabileceklerdir.
§ Özel Araç ve Gereçlerde KDV Muafiyeti
KDV Muafiyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engel oranı ve türü ne olursa olsun tüm engellilere eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel üretilmiş araç ve gereçler, engellilerin toplumsal hayata katılımı arttıracak ve engelinin verdiği dezavantajı ortadan kaldırmaya yönelik ürünlerin satın alınmasında KDV ödenmemesi şeklinde uygulanan bir vergi muafiyetidir. Dikkat edilmesi gereken konu KDV'den engelli bireylerin satın alacakları tüm mallar istisna edilmemiştir. Sadece engeline uygun üretilmiş araç ve gereçlerin (baston, kabartma klavye, protez vb) satın alımında KDV muafiyeti uygulanmaktadır.
§ Motorlu Taşıtlarda MTV Muafiyeti
Motorlu taşıtlar vergisi muafiyeti Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engellilerin adına tescil edilen motorlu taşıtlarda normal şartlarda senede 2 kere motorun hacmine göre alınan MTV'nin ödenmemesi şeklinde uygulanan engellilere özel bir vergi muafiyetidir. Engelli kişiler MTV muafiyetinden yararlanmak için vergi dairesi müdürlüklerine başvurmalıdırlar. MTV muafiyetinde Motorlu taşıtın motor hacminin ve engelli bireyin özür oranı ve türünün bir önemi bulunmamaktadır.
§ Konutlarda Emlak Vergisi Muafiyeti
Emlak vergisi muafiyeti belediyeler tarafından yüz ölçümü 200 m²'yi geçmeyen ve tek meskeni olan (meskende hissesi bulunabilir ya da meskenin sahibi olabilir) engelliler için emlak vergisinin %0 oranlı olarak ödenmesi (yani ödenmemesi) şeklinde uygulanan bir vergi muafiyetidir. Bu haktan yararlanmak isteyen engelli vatandaşlarımız engelli sağlık kurulu raporları ile birlikte bağlı bulundukları belediyeye başvurabilirler. Emlak vergisi istisnasından yararlanmak için engellinin konutu mesken olarak kullanması gerekmektedir. Yazlık ya da kışlık olarak kullanılan konutlar bu vergi istisnası kapsamına girmemektedir.
§ İthal Edilen Araç ve Gereçlerde Gümrük Vergisi Muafiyeti
Engellilerin kullanımına ait yurt dışından ithal edilecek özel araç ve gereçler Gümrük Bakanlığı tarafından gümrük vergisinden istisna edilmiştir. Eşyalar engellilerin özel menfaati ve diğer bireyler ile arasında bulunan dezavantajlı durumu ortadan kaldırmak için engelli bireylerin kendisi ya da kamu yararına çalışan dernek ya da bu gibi kuruluşlarca getirilebilmektedir. İthal edilebilecek eşyalar şunlardır: engel türüne göre özel üretilmiş araç ve gereçler; hareket ettirici donanımı bulunan motorlu veya mot0rsuz koltuklar, bisiklet, motosiklet ve motor hacmi 1600 CC'yi aşmayan binek otomobiller; engel oranı ve türü nedeniyle el ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş engelliler tarafından bizzat kullanılamayacak; fakat 3. dereceye kadar olan bir yakını tarafından kullanılabilecek motor hacmi 2500 CC'ye kadar olan taşıtlar (binek otomobiller ve arazi taşıtları hariç).
Engelliler İçin Kamu Kurumları Tarafından Sağlanan İndirim ve Haklar
1. Engelli Kimlik Kartı Hakkı
%40 ve üzeri engeli bulunan engelli bireylerden isteyenler bulundukları yerdeki Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile İl Müdürlüğüne veya bulundukları yerdeki Sosyal Hizmet Merkezi'ne başvurarak kendileri için engelli kimlik kartı çıkarabilirler. Engelli kimlik kartları engelli vatandaşların mevzuatta yer alan tüm kamu ve özel yardımlardan hızlı bir şekilde yararlanması için kullanılmaktadır. Engelli kimlik kartları sağlık kurulu raporu yerine geçmemekle birlikte engellilere indirim uygulanan yerlerde engelli sağlık raporu yerine ibraz edilmesi daha çabuk ve kolay olduğundan engelli vatandaşlarımız için kullanılması tavsiye edilmektedir.
2.Belediye Engelli İndirimleri
Türkiye'deki belediyeler tarafından engelli vatandaşlara su, toplu taşıma araçları, vapur vb. hizmetlerde indirim yapılmakta, özellikle toplu taşıma hizmetleri ücretsiz sunulmaktadır. Her belediye için indirim oranları ve başvuru şartları farklılık göstermektedir. Hangi koşullarda hangi hizmetlere ne kadar indirim yapıldığını öğrenmek ve indirimden faydalanmak için belediyenize başvurunuz. İşe belediyenizi arayarak engelliler için hangi tür hizmet ve indirimlerin yapıldığını sormakla başlayabilirsiniz.
3.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Engelli Yardımları
Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) tarafından engelli bireylere çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Engellilerin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelir SYDV muhtaçlık sınırını geçmiyorsa engelli vatandaşlar SYDV yardımlarından faydalanabiliyor. SYDV'lerin engellilere özel engellerine yönelik ücretsiz tekerlekli sandalye, protez, konuşma ve işitme cihazı verilmesi yardımları olduğu gibi gıda, barınma ve nakdi yardımları da bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları Engelli İndirimi
TCDD engelli kişilere tüm hatlarda, yüksek hızlı trenler de dahil, ücretsiz ulaşım hakkı sağlamaktadır. Engeli kimlik kartını ibraz ederek bu ulaşım türünden ücretsiz yararlanabilir, %50 ve üzeri ağır engelliler için ise engelli ile birlikte engellinin refakatçisine de ulaşımdan ücretsiz faydalanabilir. TCDD indiriminden faydalanmak için TCDD'nin bilet satış noktalarına engelli olduğunuzu resmi bir belgeyle kanıtlamanız gerekiyor.
Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Engelli Hakları
Kredi Yurtlar Kurumu tarafından %40 ve üzeri engeli bulunan engellilere burs ve yurt başvurularında öncelik tanınmaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu'nun son yapılan modern binaları engellilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak dizayn edilmektedir. Öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödenmesinde "çalışamaz" ibareli raporu bulunan engellilerin borçları tamamen silinmekte, diğer engellilerde ise alınan öğrenim ve katkı kredisinin üzerine Toptan Eşya Fiyat Endeksi'ne (TEFE) göre eklenen faizin %50′si indirilmektedir.
Devlet Tiyatroları Engelli İndirimi
Engelli vatandaşlar Devlet Tiyatroları tarafından gösterime giren oyunları ücretsiz izleyebilmektedirler. Bulunduğunuz yerde devlet tiyatrosu var ise Devlet Tiyatroları Genel Program sayfasından bulunduğunuz yerde hangi oyunların sergilendiğini takip edebilirsiniz.
Müze ve Ören Yerlerine Girişte Engelli İndirimi
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen müze ve ören yerlerine girişler "Müze ve Ören Yerlere Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge" gereği engelli ve yanındaki bir refakatçisine ücretsiz sunulmaktadır. Hizmetten ücretsiz faydalanmak engelli kimlik kartının gösterilmesi yeterlidir.
Milli Parklar, Tabiatı Koruma Alanları Ve Tabiat Parklarına Girişte Engelli İndirimi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından işletilen milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına girişte engelli olduklarını gösterir kimlik ya da belgelerini ibraz etme koşuluyla engellilerden ücret alınmamaktadır. Çadır ve karavan yeri ücretleri ise %50 indirimli olarak uygulanmaktadır.
Engelliler İçin Özel Şirketler Tarafından Sağlanan İndirim ve Haklar
Şehirler Arası Otobüs Şirketlerinde Engelli İndirimi
Şehirler arası otobüs yolculuğu yapacak %40 ve üzeri engelliler için tüm şehirler arası otobüs yolculuğu hizmeti veren şirketler tarafından Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ne göre normal bilet fiyatları üzerinden %30 indirim yapılmaktadır. Bu engelliler adına yönetmelikle belirlenmiş kanuni bir haktır ve sık karşılaşıldığı üzere otobüs şirketlerinin "Engellilere indirimimiz yok." deme hakları bulunmamaktadır.
THY Engelli İndirimi
%40 ve üzeri rapor oranına sahip engellilere Türk Hava Yolları tarafından tüm iç hat uçuşlarındaki %20-promosyon ücretleri dışındaki- dış hat uçuş ücretlerinde %25 indirim uygulanmaktadır. Biletin satış ofisinden alınması gereklidir, internet üzerinden yapılan alışverişlerde indirim geçerli olmamaktadır. Engelliler bu indirimden engelli kimlik kartlarını veya engelli sağlık kurulu raporlarını veyahut engelli ibareli nüfus cüzdanlarını ibraz ederek yararlanabilmektedirler. Ayrıca 24 saat önceden talep edilmesi halinde engelliler için tekerlekli sandalye de sağlanmaktadır.
Telekomünikasyon Engelli İndirimleri
Ülkemizde 3 büyük cep telefonu operatörü Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom tarafından engelli vatandaşlara özel indirimli cep telefonu tarifeleri ve cep telefonu hizmetleri çıkarılmaktadır.
Türk Telekom Engelli İndirimi (Sosyal Tarife)
%40 ve üzeri rapor oranına sahip engelli bireyler ya da 1. Derece yakınları için çeşitli indirimler uygulanmaktadır 444 0 375 numaralı telefondan bilgi alabilirsiniz.
İnternet Tarifeleri Engelli İndirimleri
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) yaptığı çalışma sonucunda 2012 Şubat ayından itibaren ülkemizdeki tüm internet servis sağlayıcıları tarafından internet ücretlerinde %40 ve üzeri özür oranı bulunan engellilere özel %25 indirim sağlanmaktadır. Ayrıca engellilere özel çeşitli internet tarifesi kampanyaları düzenlenmektedir. Ayrıntılı bilgi için servis sağlayıcılarının internet sitelerinden bilgi alabilirsiniz.
Engellilerin İstihdamına Yönelik Haklar
Devlet Personel Başkanlığı Engelli Memur Alımları
ÖSYM'nin yaptığı Engelli E-KPSS ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından kamuya engelli alımları yapılmaktadır. %40 oranında sağlık kurulu raporu ile başvurularını ÖSYM'ye yapabilirler. İlköğretim, ortaöğretim, lise, üniversite mezunu kişiler E-KPSS'ye girebilir.
Özel Sektör ve Devlet Kurumlarına Engelli Personel Alımları
2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu'na göre 50 ve daha fazla işçi çalışan kamu sektörü işyerlerinin en az %4, özel sektör işyerlerinin ise en az %3 oranında engelli istihdam etmesi yasal zorunluluktur. Engellilerin istihdamı Türkiye İş Kurumu tarafından ilgili işverenlere sağlanmaktadır. Ayrıca %3′lük yasal kotasının üzerinde engelli personel çalıştıran özel şirketlerin fazladan çalıştırdıkları engelli personele ait sigorta primleri devlet tarafından yatırılmaktadır.
Engellilerin Eğitimine Yönelik Haklar
Özel Eğitim Hakkı
Özel eğitime ihtiyacı olup olmadıkları Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından belirlenen engelliler tüm şehirlerdeki engelliler için kurulmuş özel eğitim okullarında engel grubuna göre eğitim görebilmektedirler. Özel eğitim okulları ülkemizde birçok il ve ilçede özel kişiler tarafından kurulmuş olup bu okulların giderleri her engelli öğrenci adına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Bulunduğunuz yer veya en yakın yerdeki özel eğitim okullarını öğrenmek için bağlı bulunduğunuz belediye ya da valilik/kaymakamlıktan bilgi alınabilirsiniz. Ayrıca Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Engelli ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı'ndan da yönlendirme alınabilir.
Özel Eğitime Gereksinim Duyan Öğrencilerin Okullara Ücretsiz Taşınması
Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı işbirliği ile özel eğitim sınıfına devam eden engelli öğrencilerin toplu taşıma araçlarıyla taşınması ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Ücretsiz taşıma hizmetinden yararlanmak isteyen aileler çocuklarının devam ettiği özel eğitim sınıfının bağlı bulunduğu okullarına başvurmalıdır.
Kaynaştırma/bütünleştirme eğitimindeki öğrencilere ücretsiz servis imkanı sağlanmamaktadır. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin servis imkanı sağlama yükümlülüğü bulunmamaktadır.
MEB ve ÖSYM Sınavlarında Engelliler İçin Sağlanan Kolaylıklar
Üniversite giriş sınavları, E-KPSS gibi sınavlarda engelli öğrenciler için uygun ortam oluşturulmakta, sınava giren kişinin engel türüne göre soru kitapçıkları düzenlenmektedir. Engelli bireyin sınavı rahat bir şekilde geçirebilmesi her türlü ek tedbir alınmaktadır. Örneğin görme engelliler için Braille Alfabesi ile yazılmış soru kitapçıkları ve 30 dakika ek süre verilmekte, ortopedik engeli olan öğrenciler için asansörlü binalar tahsis edilmekte ya da sınava zemin katta girmesi sağlanmaktadır. Üniversiteye giriş sınavlarında engelli öğrenciler "özel tür" olarak değerlendirilip engelli öğrencilere ek puan verilmektedir.
*Kaynaklar:
§ www.sosyalyardimlar.net
§ T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, https://eyh.aile.gov.tr/
§ BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme
Engelli hakları nelerdir? 2021 Yılı devletin engellilere sağladığı haklar
%40 Oranında ve %40 Oranının Altındaki Engelli Vatandaşlara Tanınan Haklar: %40 ve %40' ın altında olan özürlü vatandaşlar için düzenlenen 5378 sayılı Engelliler Yasası çerçevesinde bir takım haklar belirtilmektedir: *Erken Emeklilik, *18 yaşını doldurmuş olan %40 ve altı özürlü vatandaşa uygun koşullar hesaplanarak ona göre bir maaş bağlanmaktadır, *Sosyal hayat içerisinde ve Kimlik kartı için sunulacak olan bir takım kolaylıktan yararlanır, *3' üncü derece vergi indirimi, *Özürlü bireylerin bakımlarını sağlayan kişilere aylık olarak engelli bakım maaşı verilmektedir ama eğer bakan kişi sigortalı bir çalışan ise bu maaştan yararlanamamaktadır, *Okuma çağındaki engelli bireyler için eğitim ve öğrenim hakkı. Eğitim ve öğrenim hakkını biraz açmak gerekirse: -42'inci Madde: Devlet, durumları gereğince özel eğitime tabi tutulması gereken topluma göre tedbirlerini alır. Özürlü kişilerin temel eğitim ve öğretim ilkeleri kapsamında genel eğitim, mesleki eğitim ve özel öğretim bölümlerinden ders almalarına hakları vardır. -5378 sayılı Engelliler Kanunu 5' inci maddesi: Hiçbir gerekçe ile engelli bireylerin eğitim ve öğrenim görmesinin önüne geçilemez. Engelli çocuk, genç ve yetişkinler için farklılıkları ile özel durumlarının göz önünde bulundurularak, bütünleşen bir ortamda ve engelli olmayan bireyler ile eşit bir şekilde imkan sağlanmalıdır. -Duygusal, ruhsal, fiziksel ve zihinsel davranış ve konuşma gibi aktivitelerde güçlük çekmekte olan engelli kişilerin, engellerini ortadan kaldırma ya da olabildiğince en aza indirmek adına, sahip oldukları yetenek ve aktivite gücünü en yüksek seviyelere getirebilmek, kendi bakımı, yapabileceklerini fark etmesi, içinde yaşadıkları topluma adapte olabilmeleri ve özgür bir şekilde yaşayarak mesleki yeteneklerini geliştirmek adına kurulan eğitim ve öğretim merkezlerine rehabilitasyon merkezi denmektedir. Aktif olarak uygulanmakta olan yönetmenliğin 29' uncu maddesi kapsamında; *Özürlü bireyin, sağlık kurumları tarafından verilen belgede %20 seviyesinde bir özrü bulunduğunun sonuçlanmış halinde özürlü birey özel eğitim programı tarafından değerlendirmesinin yapılmasının ardından eğer belge içinde eğitim desteği alması da isteniyor ise, özürlü bireyler kurumların koyduğu aylık ücret ile 1 ayda 4 saat grup halinde eğitim görmesi ve 1 ayda 8 saat bireysel derse tabi tutulması, örgün eğitim hayatına devam edeceğinin ise evrak haline getirilerek bildirilmesi gereklidir. Özürlü bireyler herhangi bir eğitim programından muaf tutulamaz ayrıca işitme özrü bulunan öğrenci gireceği meslek lisesine sınavsız bir şekilde girebilmektedir. *Yüksek Öğretim Kurumlarının onayı ile özürlü öğrenci herhangi bir üniversite sınavına tâbi tutulmadan Güzel Sanatlar Üniversitesine gidebilir. *Açık öğretim aracılığı ile ders alan öğrenciler sınav harç parası gibi ücretleri ödemekten muaftır, *Yerleştirileceği KYK yurtlarında öncelikli olarak hak sahipleridir, *Eğer özrü okula gidemeyeceği kadar ağırsa, engelli bireyin evde eğitim görmesine hak tanınmaktadır. Evde öğretimden yarar sağlamak isteyen aile bireyleri ise; Rehberlik ve Araştırma Merkezi ilen görüşmeli, gerekli evrak ve dokümanları ayarlayarak başvuru işlemlerini başlatmaları gerekmektedir. Verilecek olan eğitim ise tamamen öğrencinin ihtiyaçlarına göre belirlenmektedir. 2020 Yılında Yenilenen Engelli Hakları: *Kurumsal alanlarda yapılacak olan indirimler, *% 3 ev faturalarında indirim, *Tayin olma hakkı, *Erkenden emekli olmak, *Ulaşım alanlarında yararlanabileceği indirimler, *Kamusal alanlarda indirimler, *Sosyal yardım, *Özürlü olan bireyler için ebeveynlik hakkı, *Özürlü olan bireyler için çalışma hakkı, *Alınacak olan araçlarda indirim, *Tıbbi ilaç ve benzeri malzemelerin alımında yardım, *Müze ve benzeri kamusal alanlara girme hakkı, *Eğitim ve Öğretim hakları, *KPSS ve EKPSS adlı sınavlara giriş yapabilmek, *Emlak vergisinde indirim, *TOKİ çekilişlerine katılma ve yararlanma hakkı, *Devlet tiyatrolarında indirimler, *Özürlü spor ve sporculuk hakları, *Muayene olurken öncelik olarak girme hakkı, *İş sahibi olmak ve çalışmak için düzenlenen haklar, *Belediye tarafından yapılacak olan hizmetlerden yararlanma hakkı, *KDV' den muaf tutulma hakkı, *Fizik tedavisi için yardım, *Özrü bulunan bireyler için uygun koşulların sağlandığından emin olunan korumalı iş yerleri, *Orta öğretim kapsamında yapılan ortak sınavlardan muaf olmak, *Konut vergilerinden muaflık, gümrük vergilendirmelerinden muaflık, *İletişim şirketleri tarafından düzenlenen engelli vatandaşlara özel indirimler, Özrü Bulunan Kişilerin Özel Sektör Kapsamında Hakları: Yapılan düzenlemeler ve kanun gereğince %40 ve üzeri özürlü raporu bulunan kimse kanunen hastalık olsa dahi engelli sayılır. Özel sektörler kapsamında ise %50' nin üzerinde çalışanı bulunan özel sektörlerde, işçilerin %4' ü engelli bireylerden oluşmalıdır. Özrü Bulunan Kişilerin Kamu Sektörü Kapsamında Hakları: Kamu sektöründe özürlü bireyler için kadro açılır ve bu kişiler kamu sektöründe çalışma imkânından yararlanır. İstihdam hakları, nöbet, tayin, izin, mesai saatleri, gibi bir çok hakka sahiptir. 50 ve 50' nin üzerinde çalışanı bulunan kamuda da özelde olduğu gibi %4' lük bir kısmı engelli bireylerden oluşmalıdır. Başvurular İŞKUR' dan yapılabilir. Özürlü Bireylerin Emekliye Ayrılma İşlemleri: Özür oranına göre emeklilik farklılık göstermektedir: *1991 senesinin Ağustos ayının öncesinde 12 seneden fazla sigorta girişi olan engellilerin ne kadar oranla engelli oldukları fark etmez; 15 sene, 3. 600 net ücret aldıkları günün olması gerekir. *2003 senesinin Ağustos ayının sonrasında sigorta girişi bulunan 2. Seviye özürlü bireylerin süreleri 18 sene, 4. 440 net ücret alınan günün ardından emekli olurlar. *Özür seviyesi 3. Seviyede olanlar ise 20 sene, 4. 400 net ücret alınan günün ardından emekli olurlar. Özürlü Bireylere Yapılmakta Olan Destekler: Yapılan destekler ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım ise Maddi ve sosyal şeklindedir. Maddi destekler: *Aylık erzak gereksinimlerine destek, *Aylık olarak ödenen maaş tutarı, *Eğitim ve öğretim neticesinde özel dersler, *Araç alımı için yapılan yardımlar, *Isınma ihtiyacı için yakacak malzeme desteği, *Kalacak yer ve yiyecek içecek ihtiyacının giderilmesine yönelik yardımlar, *Kişiye ve eve bakım destekleri, *İlaç gibi birçok sağlık malzemesinin alınması için yapılan destekler. Vardır. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetlerin web sayfasına girerek tüm destekleri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Sosyal destekler: Sosyal destekler ise Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kaymakamlıklar ve Vakıflar Müdürlüğü gibi kurumlar tarafınca yapılmaktadır. *Bir aile yakını, arkadaş v.b. kişi tarafından bakım gören engelli bireyin bakıcısına maaş bağlanır, *Bir işte çalışamayacak, özrü çalışmasının önüne geçen özürlü bireye maaş bağlanması. Özürlü Bireyler İçin Kurulan Vakıflar: Özürlü bireylere lazım olan yardımcı olacak olan araçlar sosyal güvenlik kurumları tarafınca ödenmektedir. Maddi açıdan geride olan özürlü bireyler için İl veya ilçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunarak onlara lazım olan sosyal ve maddi ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Eğer bazı durumlar karşılanamıyorsa bu aşamada özel vakıflar devreye girer ve engelli bireyin ihtiyacı karşılanır. Engelli Bireylerin Kişilerin Maaşı Ne Kadardır: %40 ile %69 oranları arasında veya üzerinde bulunan özürlü bireyler için aylık olarak belirlenen maaş 509, 00 Türk Lirasından zamlanarak 536. 00 Türk Lirasına çıkartmıştır(Sigortalı çalışan olan özürlü kişiler bu maaştan yararlanamaz). Evde bakımını üstlenen kişiye verilen maaş ise 2020 yılı itibari ile 1. 544,00 Türk Lirasıdır. Maaşlar ise doğum tarihinin son rakamına göre yatmaktadır. Yatma şekli: 0 ve 5 ile bitenler her ayın 5' inde, 1 ve 6 ile bitenler her ayın 6' sında, 2 ve 7 ile bitenler her ayın 7'sinde, 3 ve 8 ile bitenler her ayın 8' inde, 4 ve 9 ile bitenler ise her ayın 9' unda maaşlarını alacaktır.
https://www.gursesgazetesi.com/yasam/engelli-haklari-nelerdir-2021-yili-devletin-engellilere-sagladigi-haklar-h42334.html
Kaynak: https://www.gursesgazetesi.com/yasam/engellihaklarinelerdir2021yilidevletinengellileresagladigihaklarh42334.html
Adres:
Orhaniye Mahallesi Akasya Sokak No2 Muğla
Telefon
0 252 214 85 57